Romario – Atacant de legenda si un geniu al golului

0

Romario de Souza Faria. cunoscut simplu ca Romario, s-a nascut pe data de 29 ianuarie a anului 1966 in orasul brazilian Rio de Janeiro. Acesta si-a inceput cariera fotbalistica la varsta de numai 13 ani, la juniorii echipei de fotbal Olaria, o echipa mica din suburbiile orasului in care s-a nascut. In anul 1981, cand Romario a implinit varsta de 15 ani, acesta a inceput sa joace pentru juniorii echipei Vasco da Gama. Putin mai tarziu, in anul 1985, Romario a fost avansat la echipa de seniori a clubului de fotbal Vasco da Gama, pentru care a jucat pana in anul 1988, in 47 de meciuri reusind sa inscrie un numar de 17 goluri.

 

In anul 1988, cand Romario a implinit frumoasa varsta de 22 de ani, acesta a primit o oferta de la echipa de fotbal PSV Eindhoven, cu care a si semnat. Pentru cei de la Eindhoven, acesta a jucat 5 ani, pana in anul 1993, timp in care a inscris un numar impresionant de 96 de goluri. Cu echipa PSV Eindhoven, el a reusit sa castige campionatul de trei ori, in anii 1989, 1991 si 1992. Dupa 5 ani petrecuti la PSV Eindhoven, Romario de Souza Faria a semnat cu echipa spaniola de fotbal FC Barcelona, facand astfel parte din ” echipa de vis” a lui Johann Cruyff. Pentru echipa catalana, acesta a avut o prestatie foarte buna, reusind sa inscrie pentru acestia, in 2 ani, un numar de 34 goluri. In sezonul 1993-1994, Romario a avut un mare aport in castigarea competitiei UEFA Champions League de catre Barcelona. Tot in anul 1994, Romario a fost numit de catre FIFA ” Jucatorul anului”, insa acesta a decis sa paraseasca Barcelona un an mai tarziu, dupa ce a avut o disputa cu antrenorul Johann Cruyff.

 

In anul 1995, Romario a decis ca e mai bine sa se intoarca in tara sa natala, astfel ca a semnat cu clubul de fotbal din Flamengo, pentru care a jucat pana in anul 1997, cand acesta a semnat cu cei de la Valencia. Insa cariera fotablistica a lui Romario nu avea sa se incheie aici, insa nici sa fie una tumultuoasa ca la inceput. Spun acest lucru deoarece Romario a jucat fotbal pana in anul 2009, insa nu la un nivel atat de inalt. Din anul 2000, Romario de Souza Faria a evoluat pentru echipe precum Vasco da Gama, Fluminense, Al Sadd, Miami FC si Adelaide United.

 

Pentru echipa nationala a Braziliei, Romario a debutat in 70 de partide, in care a reusit sa inscrie un numar de 55 goluri. Astfel, el a fost al treilea golgheter al nationalei Braziliei, dupa Pele si Ronaldo. Dupa ce s-a retras din viata sportiva, el a decis sa intre in politica, astfel ca, in anul 2010, acesta a fost ales deputat de Rio de Janeiro al Partidului Socialist Brazilian. Patru ani mai tarziu, pe 29 februarie 2014, acesta a anuntat public ca va candida pentru Senat, iar pe 5 octombrie, la alegeri, acesta a obtinut un numar foarte mare de voturi, ajungand astfel senator de Rio de Janeiro.

You might also like More from author

Leave a comment