Johann Cruyff , fotbalistul cu o cariera de succes

0

Hendrik Johannes Cruijff, cunoscut ca Johann Cruyff, s-a nascut pe data de 25 aprilie 1947 in orasul Amsterdam. Acesta si-a inceput cariera fotbalistica inca de la varsta frageda de numai 10 ani, la juniorii echipei Ajax Amsterdam. La varsta de 17 ani, mai exact pe data de 15 noiembrie 1974, Johann Cruyff a fost avansat la echipa de seniori a clubului Ajax Amsterdam, pentru care a jucat  pana in anul 1973.

 

In sezonul 1965-1966, Ajax a avut destul de multe reusite, la care intr-o mare masura a contribuit si tanarul Johann Cruyff. In acest sezon, pe banca Ajax- ului a venit antrenorul Rinus Michels care, vazand in Cruyff un mare potential, a ales sa il titularizeze pe acesta, oferindu- i astfel toata increderea de care avea nevoie. Iar Cruyff nu l-a dezamagit, caci a inceput sa marcheze meci de meci si astfel sa duca Ajax- ul pe culmele gloriei. Mai  exact, in sezonul 1965-1966, Johann Cruyff a reusit sa marcheze nu mai putin de 23 de goluri in 25 de partide. Insa Cruyff a devenit mai bun de la an la an, astfel ca in sezonul 1966-1967, el a reusit sa marcheze un numar de 25 de goluri in 33 de meciuri, devenind astfel golgheterul Olandei. Pana in anul 1973, cand Johann Cruyff a decis sa paraseasca clubul din Amsterdam, acesta a reusit sa marcheze un numar impresionant de goluri si sa ajute la maretia echipei Ajax din acele vremuri.

 

In anul 1973, Johann Cruiff a decis sa semneze cu echipa spaniola de fotbal FC Barcelona. Un an mai tarziu, in 1974, el a contribuit intr-o foarte mare masura la titlul castigat de catalani. Pentru Barcelona, Johann Cruyff a jucat un numar impresionant de partide, mai exact 143, in care a reusit sa marcheze un numar de 48 de goluri. Pentru Barcelona, Cruyff a evoluat o perioada de 5 ani, pana in anul 1979 cand acesta a decis sa semneze cu echipa americana de fotbal Los Angeles Aztecs. La aceasta echipa, el a stat insa numai un sezon, bifand 27 de partide si 16 reusite. Chiar daca multe voci spuneau atunci ca acesta se va intoarce in Europa, el a ales sa semneze tot cu o echipa de fotbal americana, si anume Washington Diplomats, pentru care a jucat 27 de meciuri si a reusit sa inscrie 10 goluri.

 

In anul 1981, Johann Cruyff a decis sa se intoarca la echipa care l-a consacrat, Ajax Amsterdam. In anul 1982, cand acesta deja implinise varsta de 37 de ani, a reusit sa castige titlul in Olanda cu echipa Ajax Amsterdam. In anul 1983, datorita faptului ca cei de la Ajax nu au vrut sa ii prelungeasca contractul, Cruyff a decis sa se razbune pe ei, semnand astfel cu rivalii de la Feyenoord, echipa care a fost si ultima din cariera sa de fotbalist.

 

Johann Cruyff a avut o cariera tumultuoasa si ca antrenor. Acesta a condus cu succes de pe banca tehnica echipe foarte cunoscute din Europa, precum Ajax Amsterdam, la care a antrenat intre anii 1986-1988 si Barcelona, pe care i-a condus de pe banca tehnica intre anii 1988-1996. Acesta a avut reusite chiar si de pe banca tehnica, reusind sa castige cu Ajax Amsterdam Cupa Cupelor in anul 1987 si cu Barcelona de patru ori campionatul, Cupa Cupelor in anul 1989 si Cupa Campionilor Europeni si Supercupa Europei in anul 1992.

 

Johann Cruyff a fost diagnostica cu cancer pulmonar pe 22 octombrie 2015, iar dupa o lupta crancena cu viata, acesta s-a stins din viata pe data de 24 martie 2016, in orasul Barcelona, in care locuia inca din anul 1973. Chiar daca Cruyff nu mai exista, oamenii isi vor aduce aminte cu drag intotdeauna de ceea ce a facut ” Olandezul Zburator” pentru fotbal.

You might also like More from author

Leave a comment