Mane Garrincha , maestrul fentei din fotbal

0

Mane Garrincha, pe numele sau intreg Manuel Francisco dos Santos, a fost probabil unul dintre cei mai buni fotbalisti la nivel mondial. Insa viata acestuia nu a fost deloc una usoara, pentru ca tatal lui avea mari probleme cu alcoolul si il batea des. Crescut intr- o familie dezorganizata, Garrincha a fost diagnosticat cu probleme mari la coloana, dar si la picioare, deoarece piciorul sau drept era mai scurt decat cel stang cu aproximativ 5 cm. Mane Garrincha s-a apucat de fotbal in cartierul sarac din Rio de Janeiro in care s-a nascut si a copilarit, Pau Grande.

 

Abia la varsta de 19 ani, Mane Garrincha s-a decis sa mearga sa dea probe la echipa de fotbal Botafogo. Atunci, acesta a reusit performanta de a-i da de cinci ori mingea printre picioare legendei braziliene Nilson Santos, care in cele din urma si-a convins antrenorul sa il selecteze. Asa a inceput Garrincha sa joace pentru echipa de fotbal Botafogo. In urmatorii 12 ani, Mane Garrincha a castigat cu Botafogo nu mai putin de 3 titluri, reusind sa marcheze un numar impresionant de 232 goluri in 581 de partide. Mai tarziu, Manuel Francisco dos Santos a fost convocat si la echipa nationala a Braziliei, pe postul de extrema dreapta, pentru care a jucat 50 de meciuri, in care a marcat 12 meciuri. Pentru nationala Braziliei, Garrincha a jucat un rol destul de important, reusind sa castige doua Cupe Mondiale cu aceasta, in anii 1958 si 1962.

 

Insa si viata extra a legendei Manuel Francisco dos Santos a fost una la fel de tumultuoasa ca si cea de fotbalist. Acesta a inceput sa bea de mic copil, dar pe care l-a mostenit de la tatal sau, care era un alcoolist. Mane Garrincha a trecut de-a lungul vietii prin foarte multe experiente traumatizante, facand cateva accidente cu masina pe care o conducea, in care si-au pierdut viata persoane importante din viata lui. Spre exemplu, in anul 1949, Garrincha a lovit din neatentie un camion, iar soacra sa care se afla pe scaunul din dreapta, a decedat.

 

Inainte sa implineasca varsta de 49 de ani, Mane Garrincha a aflat ca sufera de ciroza, boala pe care a capatat-o din cauza excesului de alcool. Dupa mai multe internari in stare grava, eroul unei generatii, Mane Garrincha a decedat, in ianuarie 1893, la putin timp dupa ce a implinit varsta de 49 de ani. Ceremonia de inmormantare a lui Manuel Francisco dos Santos a fost una fastuoasa, scotand in strada sute de mii de oameni.

You might also like More from author

Leave a comment