Nicolae Dobrin , romanul care a inventat fotbalul spectacol

0

Nicolae Dobrin , poreclit Gascanul sau Printul din Trivale, s-a nascut pe data de 26 august a anului 1947, in orasul Pitesti. Acesta a debutat in prima liga de fotbal din Romania la varsta frageda de 14 ani si 10 luni, intr-un meci de fotbal dintre Stiinta Cluj si Dinamo Pitesti. Calitatile tehnice ale lui Dobrin au fost vazute inca de la inceputul carierei lui fotbalistice. Pentru echipa Dinamo Pitesti, Nicolae Dobrin a jucat pana in anul 1967, facandu- si aparitia in 71 de partide, in care a reusit sa incrie un numar de 5 goluri.

In anul 1967, acesta s-a despartit de Dinamo Pitesti, plecand sa joace pentru echipa FC Arges, echipa la care si-a desfasurat aproape intreaga sa cariera fotbalistica. Cu FC Arges, Dobrin a reusit sa castige de doua ori campionatul national de fotbal, in anii 1972 si 1979. Mai mult decat atat, la castigarea campionatului din 1979, el a contribuit decisiv, reusind sa marcheze doua goluri impotriva rivalilor de la Dinamo Bucuresti. Pentru FC Arges, Dobrin a jucat o perioada de 14 ani, pana in anul 1981, facandu- si aparitia in 319 partide si reusind sa inscrie un numar de 101 goluri.

 

In anul 1981, Nicolae Dobrin s-a despartit de echipa care l-a consacrat, FC Arges, mergand sa joace la Chindia Targoviste. Pentru cei de la Targoviste acesta nu a jucat decat un sezon, facandu- si aparitia in 13 partide si reusind sa inscrie un numar de 5 goluri. In anul 1982, acesta a ales insa sa se intoarca la FC Arges pentru a-si incheia cariera, iar pentru acestia a jucat ultimele 5 partide din cariera sa fotbalistica.

 

Nicolae Dobrin a fost insa si un pion important al echipei nationale de fotbal a Romaniei, debutand in tricoul acesteia la varsta de numai 19 ani, mai exact pe 1 iunie 1966, intr- un meci cu RFG, in care Romania a fost invinsa cu scorul de 1-0. Pentru Romania, Dobrin a evoluat in 48 de partide, reusind sa inscrie un numar de 6 goluri. Ultima data cand acesta a imbracat tricoul nationalei a fost in meciul impotriva RDG din 2 aprilie 1980. Desi Dobrin s-a calificat cu nationala la Turneul Mondial desfasurat in Mexic, acesta nu a jucat niciun minut datorita unei altercatii cu selectionerul Angelo Niculescu.

 

Insa ce am prezentat mai sus nu reprezinta toate momentele din viata lui Dobrin ca fotbalist. Si va spun acest lucru deoarece, Nicolae Dobrin a fost curtat chiar si de catre cei de la Real Madrid. Insusi Santiago Bernabeu, celebrul presedinte al madrilenilor, s-a interesat de soarta lui Dobrin. Acesta a ajuns chiar sa poarte o discutie cu Nicolae Ceausescu in vederea transferarii lui Dobrin la Real Madrid, insa transferul a fost imposibil, deoarece, datorita regimului de atunci, Dobrin era considerat un bun national ce nu trebuia instrainat.

 

Nicolae Dobrin a incetat din viata pe data de 26 octombrie 2007, pe patul unui salon al Spitalului Judetean Pitesti, dupa o lunga suferinta si batalie pierduta in fata unei boli necrutatoare, cancer la plamani, boala pe care a dobandit-o din cauza tigarilor.

You might also like More from author

Leave a comment